Co se starým PC? (3. díl – LCD monitor)

bez-nazvuDobrovolně se přiznávám, že se tentokrát vracím k projektu, který mi tu už nějaký pátek leží na polici, ale bylo by mi líto ho zde nezmínit. Minimálně mohu předat zkušenosti, které jsem při stavbě načerpal. Pojďme si tedy dnes postavit projektor!

 

Co budeme potřebovat

  • LCD monitor <=15″
  • zpětný projektor
  • šroubovák
  • kleště
  • různé vruty
  • ventilátor
  • dřevěná deska + nářadí na její opracování
  • fólie odrážející IR záření (Suntek ULV80XT)

 

dsc_0086

Výše vidíte hotový produkt. Jako základní komponenty posloužily 15″ LCD monitor Fujistu Siemens C383FA a postarší kufříkový zpětný projektor značky NOBO. Pojďme si nejdříve říci něco málo o použitém projektoru.

Kromě toho, že se dá projektor krásně složit obsahuje dvě lampy, které se dají táhlem jednoduše přepnout.  Inženýři zřejmě počítali s možností prasknutí lampy a potřebou dále promítat. Tuto snahu shledávám jako chvályhodnou a až jednou lampy odejdou, bude tam dostatek prostoru pro nahrazení 400W lamp výkonovou LED diodou s chladičem.

meotar

Základní princip fungování zpětného projektoru je znázorněn na obrázku výše. V našem případě jsme udělali malou úpravu. Na ochranné sklo jsme zespoda nalepili fólii Suntek ULV80XT, která propustí 80% světla a odrazí až 55% tepelné energie, která by jinak směrovala přímo do LCD. Velké teplo by mohlo display poškodit.

dsc_0087

Při lepení fólie je nutné dávat pozor, aby pod ní nezbyly žádné vzduchové bubliny. Nejefektivnější postup je přilepení fólie na okraj skla a postupné vyhlazování směrem k druhému okraji. Plocha skla je čtvercová se stranou 29,5cm. Nyní přichází řada na monitor.

dsc_0091

Monitor bylo nutné rozebrat do posledního šroubku, tak aby nakonec zbyl pouze LCD s elektronikou a zdrojem. 15″ LCD je co se týče velikosti už trochu na hraně. Výsledný obraz má trochu ořezané okraje. Menší display by byl určitě vhodnější.

dsc_0089

Při otevření LCD jsem zjistil další problém. Jednalo se o tzv FCC issue. Monitor měl kabelové vývody do dvou stran. Vyřešil jsem to prodloužením kabelu, nejedná se o ideální řešení, ale v konečném důsledku je funkční. Na display jsem vyrobil rám, do kterého jsem ho zasadil a našrouboval na něj veškerou elektroniku.

dsc_0092

Na spodní straně je přidělaný ventilátor. Je napájen zdrojem z monitoru a nasává vzduch pod LCD a tím ho ochlazuje. Výdechy jsou na protější straně.

dsc_0095

Takto vypadá projektor v akci. Ze tří metrů udělá obraz s úhlopříčkou 2,5 metru.

dsc_0098

Tolik tedy k projektoru. Příště se podíváme na zoubek CDROM mechanikám 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.